Sayfalar

30 Ekim 2018 Salı

İstanbul Deniz Müzesi Hakkında Bilgiler Nerede, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Ulaşım

Müze ilk olarak 1897 yılında II. Abdülhamid’in izniyle küçük bir binada “Müze ve Kütüphane İdaresi” olarak hizmet vermiştir. Müze içindeki eserler II. Dünya Savaşı sırasında zarar görmemeleri için Anadolu’ya taşınmıştır. İstanbul Deniz Müzesi çeşitli binalarda hizmet vermeye devam ettikten sonra 1961 yılında günümüzdeki binasına taşınmıştır.

İstanbul Deniz Müzesi ülkemizde bu alanda hizmet veren en büyük ve kapsamlı müzelerden biri olma özelliğini taşıyor. Müze almış olduğu Mükemmellik Sertifikası ve Carte Del Mare ödülleri ile dünya genelinde de önemli müzelerden biri olduğunu kanıtlamıştır. Müze aynı zamanda ülkemizdeki ilk askeri müze unvanına da sahip olması ile de dikkat çekmektedir.

Müzenin bugünkü binası için 2005 yılında bir tasarım yarışması düzenlenerek 2008 yılında yenilenme çalışmaları için düğmeye basılmıştır. 3 katlı ana sergi binasında hizmet veren müze geçtiğimiz yıllarda önemli bir restorasyon çalışmasının ardından 4 Ekim 2013 tarihinde ziyarete açılarak pek çok kişiyi ağırlamıştır.

Binada şu anda 4 ana salon ve 17 adet sergi salonu hizmet vermektedir. İstanbul Deniz Müzesi günümüzde kalıcı koleksiyonların yanı sıra pek çok süreli sergiye ev sahipliği yaparak sanata büyük katkılarda bulunmaktadır. Müzenin sadece sergilere değil çok önemli konser etkinlikleri ile de sıklıkla gündeme gelmesi müzikseverlerin de burayı sıklıkla ziyaret etmesini sağlamaktadır.

Müze gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonucunda 2013 yılında ziyarete açılmıştır.Müze içinde yeme içme ihtiyaçlarına karşılık vermek amacıyla hizmet veren Bord Cafetarya zengin menüsü ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Bunun yanı sıra müze içinde bulunan müze mağazası ise ziyaretçilere denizcilikle ilgili pek çok dergiyi ve kitabı ya da hediyelik eşyayı satın alma imkanı tanıyor. Hediyelik eşya reyonu pazartesi ve salı günü dışındaki günler ziyaret edilebilmektedir.

İstanbul Deniz Müzesi, sadece yetişkinler için değil çocuklar için de İstanbul’da mutlaka görülmesi yerler arasında bulunuyor. Müzeyi ziyaret çocuklar deniz ve denizcilik ile ilgili pek çok önemli bilgiyi edinerek dolu dolu bir müze ziyareti gerçekleştirebiliyor.

2- İstanbul Deniz Müzesi’nin Bölümleri

20 bin civarında eserin sergilendiği İstanbul Deniz Müzesi ülkemizde açılmış olan ilk deniz müzesi olma özelliği ile de ayrı bir öneme sahiptir. Müze içindeki bölümlerde çok önemli koleksiyonlar ziyaretçilerin büyük beğenisini kazanmaktadır. Müze aynı zamanda ziyaret edenlere Türklerin denizcilik alanında ne denli başarılı olduğunu ve bu alanda söz sahibi olduğunu göstermektedir.

Atatürk’e Ait Eşyalar

İstanbul Deniz Muzesi Ertugrul Yati, Atatürk’ün Ertuğrul Yatı’nda kaldığı kamara
Müzenin bu bölümünde ziyaretçiler Atatürk’ün denizcilikle ilgilendiği pek çok önemli eşyayı inceleme fırsatını yakalamaktadır. Atatürk’ün Ertuğrul Yatı’nda ve Savarona Yatı’nda kullandığı eşyaların yanı sıra içlerinde Atatürk’ün ölüm raporunun da yer aldığı çok önemli belgeler de ziyaretçiler tarafından incelenebilmektedir. İstanbul Deniz Müzesi içindeki bu bölümün ziyaretçileri en çok etkileyen yerlerin başında geldiğini belirtmeliyiz.

Tarihi Kayıklar

İstanbul Deniz Muzesi Tarihi Kayiklar

Tarihi Kayıklar galerisi müzenin en önemli bölümlerinden birini oluşturuyor. Bu bölümde Atatürk tarafından kullanılan sandallar ve filikalar büyük ilgi görmektedir. Buraya gelenler aynı zamanda dünyanın en eski kayıklarından biri olan Tarihi Kadırga’yı, hanedan üyeleri tarafından kullanılan çeşitli kayıkları ve daha birçok tarihten önemli kayığı da görebilmektedir.

Ahşap Eserler

İstanbul Deniz Muzesi ahsap eserler gemi baslari, Bu bölümdeki gemi başları hayli ilgi çekicidir
Ahşap eserler bölümünde denizcilikle ilgili pek çok önemli ahşap ürünü inceleyebiliyorsunuz. Burada gemi modellerini inceleyebilir, arma ve tuğralardaki incelikleri görme fırsatını yakalayabilirsiniz. Gemilerin başlarındaki figürler de bölümdeki ilgi çeken nesneler arasında bulunuyor. Gemi isim levhaları ve gemilerde kullanılan çeşitli mobilyalar da gene bu bölümde sergilenmektedir.

Metal Eserler

Metal Eserler Bölümü

Denizcilikte pek çok metal nesneler kullanılmaktadır. İşte bu koleksiyonda bu nesnelerin birçoğunu görebiliyorsunuz. Bu nesneler arasında sayabileceğimiz madalyalar, damgalar, paralar, silahlar, fenerler, saatler ve daha birçok nesne müzenin bu önemli bölümünde sergilenmektedir.

Tekstil-Dokuma Eserler

İstanbul Deniz Muzesi tekstil dokuma eserler, Bu bölümde pek çok sancağı inceleyebilirsiniz
Bu bölümde Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine kadar denizcilerin giymiş olduğu üniformalar, üniformalarda kullanılan çeşitli aksesuarlar, sancaklar ve denizcilikle ilgili halılar sergilenmektedir.

Kağıt Eserler

İstanbul Deniz Muzesi Kagit Eserler, Kağıt Eserler koleksiyonundan bir fotoğraf
Müzenin arşiv olarak nitelendirebileceğimiz bu bölümünde tarihin tozlu raflarında dolaşmak deyimini adeta yaşıyorsunuz. Bölüm içinde gezerken geçmişten günümüzde denizcilik tarihine yön vermiş pek çok önemli belgenin bu bölümde bulunduğunu göreceksiniz. Bölüm içinde el yazması eserlerin yanı sıra fermanlar, beratlar ve çok önemli fotoğraflar yer almaktadır.

Taş Eserler

İstanbul Deniz Muzesi Tas Eserler
Taş Eserler Bölümü

İstanbul Deniz Müzesi içinde bulunan Taş Eseler bölümünde özellikle pek çok farklı bölgeye ait “amforalar” dikkat çekmektedir. Çeşitli taş baskılarla mezar taşları ve kitabeler de bu bölümde sergilenmektedir.

Plastik Sanat Eserleri

İstanbul Deniz Muzesi Plastik Sanatlar
Plastik Sanat Eserleri bölümünden bir suluboya çalışması
Plastik Sanat Eserleri bölümünde denizcilikle ilgili pek çok tablo ziyaretçiler tarafından görülebilmektedir. Bölüm içerisinde yağlıboya, suluboya ve karakalem teknikleriyle çizilmiş birçok eser sergilenmektedir. Aynı zamanda Türk denizcilik tarihinde önemli olaylara ait gravür çalışmaları da gene bu bölümde görülebilmektedir.

3- İstanbul Deniz Müzesi Ziyaret Saatleri

İstanbul Deniz Müzesi hafta içi 09:00-17:00 saatleri arasında; hafta sonu ise 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müzeye son girişler ise hafta içinde 16:00; hafta sonunda 17:00 saatine kadar gerçekleştirilebilmektedir.

İstanbul Deniz Müzesi pazartesi günleri ile yılbaşı ve dini bayramların ilk günü ziyarete kapalı tutulmaktadır. Ziyaretinizi planlarken müzenin kapalı olduğu günlere ve ziyaret saatlerine dikkat etmeniz faydanıza olacaktır.

4- İstanbul Deniz Müzesi Giriş Ücreti 2018

Müzeyi öğrenciler ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmektedir.
İstanbul Deniz Müzesi için 2018 yılı için geçerli olan fiyatlara göre yetişkinlerden 8,5 ₺ ücret alınırken öğrenciler müzeyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmektedir. Müze içinde fotoğraf çekimi için 17 ₺, video çekimi için ise 34 tl ücret talep edilmektedir.

Müze içinde Türkçe, Almanca, Japonca, İngilizce, İspanyolca, Arapça dillerinde sesli rehber hizmeti verilmektedir. Eğer sesli rehberden faydalanmak isterseniz bunun için de 21,5 ₺ ücret ödemeniz gerekmektedir.

5- İstanbul Deniz Müzesi Ulaşım Bilgileri

İstanbul Deniz Müzesi şehrin en merkezi semtlerinden biri olan Beşiktaş’ta bulunuyor. Müze Beşiktaş İskelesi’ne yürüme mesafesinde olduğundan buraya özellikle Anadolu Yakası’ndan gelmeyi planlayanlar Beşiktaş’a gelen vapur seferlerini değerlendirebilir. Bunun yanı sıra metrobüsle Zincirlikuyu durağında inip Beşiktaş dolmuşlarına binebilir, Bağcılar-Kabataş tramvay hattıyla Kabataş’tan 15-20 dakika yürüyerek de müzeye ulaşabilirsiniz.

Müzeye özel aracınızla gelecekseniz alternatif yollar ve konum bilgisi için aşağıda
paylaştığımız haritayı inceleyebilirsiniz;




Bu arada müzeyi ziyarete geldiğinizde Yıldız Sarayı, Yıldız Parkı gibi müzeye çok yakın konumda bulunan önemli noktaları ziyaret edebilirsiniz. Böylece gününüzü çok keyifli bir Beşiktaş turu yaparak geçirebilirsiniz. İstanbul’da görülmesi gereken yerler hakkında daha detaylı bilgiler için İstanbul gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.

İstanbul Deniz Müzesi ile ilgili aklınıza takılan soruları, mekan kiralama, fotoğraf çekme ile ilgili konuları 0 (212) 327 43 45-46 numaralı telefonlardan müzeye ulaşarak sorabilirsiniz. Ücret güncellemeleri, ziyaret saati değişiklikleri gibi konular için müzenin sitesini takip edebilirsiniz. Gezinizin ardından müze ilgili yorumlarınızı ise yazımızın sonundaki yorum kısmına yazabilir, müzeyi ziyaret etmeyi planlayanlara yol gösterme şansına sahip olabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder