Sayfalar

3 Ağustos 2017 Perşembe

Çankırı’da Mutlak Görülmesi Gereken Tarihi Yerler Mekanlar

1-Çankırı Müzesi

16 Mayıs 1972’de kurulan Çankırı Müzesi, 100. yıl Kültür Merkezi Binası’nın yapılmasıyla oraya taşınarak, 1981 yılından beri hizmet vermektedir. 1283 adet etnografik, 2485 adet arkeolojik ve 16171 adet sikke olmak üzere toplam 19939 adet eseri bulunan müzede; Kalkalotik, Neolotik, Frig, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı, Eski Tunç dönemlerine ait eserler teşkil ediliyor. Ayrıca müzenin bir bölümünde de Paleontoloji seksiyonu yer alıyor. Ancak müze şu an tadilat nedeniyle hizmete kapalı.

Müzeyi ücretsiz olarak yaz ve kış aylarında 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

2-Tuz Mağarası

Çankırı merkeze 20 km. uzaklıkta bulunan Tuz Mağarası, Hititler Döneminden beri işletildiği tahmin edilen tuz yataklarıyla ülkemizdeki en büyük ve önemli kaya tuzu rezervine sahip. Tuzdan sarkıt ve dikitlerin de bulunduğu mağarada üretilen kaya tuzu şehirdeki tuz fabrikalarında işlenerek, sofra ve sanayi tuzu olarak ülke genelinde satışa sunuluyor. Ayrıca tuz elde etmek için açılan oyukların oluşturduğu mağara adeta modern karayolu görünümünde olmasıyla dikkat çekiyor.

Birçok galerinin de bulunduğu mağaranın çeşitli dönemlere ait heykel ve rölyeflerin yer alacağı “Kristal Art Galeri” projesiyle turizm sektörüne kazandırılması amaçlanıyor ve bu doğrultuda tuz heykeller de burada teşkil ediliyor. Ayrıca sabit ısısı ve nem değerleriyle astım hastaları için de yararlı bir ortama sahip olan mağaranın sağlık turizmine kazandırılmasına yönelikde projeler yürütülüyor.

 3-Koca Meşe

Çankırı merkeze 27 kilometre mesafedeki Yapraklı ilçesine bağlı Karacaözü Köyü’nde bulunan ve koruma altına alınan meşe ağacının 500 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Dünyanın en yaşlı meşelerinden olan ağacın gölge alanı 256 metrekare ve çapı 12,20 metredir. Ayrıca ağaç 2006 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

4-Buğday Pazarı Medresesi

Mustafa Hazım Efendi tarafından 1700 yıllarının sonuna doğru yaptırılan Buğday Pazarı Medresesi, şehrin en önemli yerleri arasında bulunuyor. Bir zamanlar un deposu olarak da kullanılan medrese günümüzde ise hediyelik eşyaların satıldığı ve el sanatlarının teşkil edildiği bir yapı olarak kullanılıyor. Ayrıca satılan hediyelik eşyaların çoğu kaya tuzundan yapılıyor.

5-Kırkpınar Yaylası

Çankırı’nın Emir Gazi Tepesi yamacında bulunan, şehre 70 kilometre, Ilgaz’a ise 22 kilometre mesafede bulunan Kırkpınar Yaylası, ülkemizin en güzel yaylarından birini teşkil ediyor. Pek çok çiçek türünün bulunduğu yaylada sıcacık yaz günlerinde bile bahar havasını hissedeceksiniz. Ayrıca yayla piknik ve daha birçok etkinlik için de oldukça elverişli bir alan.

6-Ilgaz Kayak Merkezi

Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda yer alan Ilgaz Kayak Merkezi’nde 2 adet kayak pisti ve 3 adet konaklama yeri bulunuyor. Sezonu Aralık ve Nisan ayları aralığında olan kayak merkezinde dilerseniz gece bile kayak yapma imkanınız var.

7-Sakaeli Kaya Mezarları

Roma ve Bizans Dönemlerine ait, her bölümünün genişliği ve yüksekliği farklı olan Sakaeli Kaya Mezarları, geçmişte yöre halkı tarafından farklı amaçlar için kullanılmış bir alandır. Ayrıca kaya mezarları turizm bakımından şehirdeki en önemli alanlardan.

8-Cendere (Salman) 

Höyük Cendere Höyük; Ilgaz’ın güneydoğusunda, Çankırı-Kastamonu karayolunun kenarında yer alan Cendere Köyün’dedir. Alanda kaya mezarları, insan eliyle oyulmuş mağaralar ve kaya kilisesi olduğu tahmin edilen tapınaklar ve amacı tam olarak belirnememiş oyuklar bulunuyor. Bölgedeki anıtsal yapılar ise Devrez Çayı’nın güneyinde yüksekçe ve kayalık olan bir tepenin doğuya bakan yamaçlarında yer alıyor. Ayrıca alanın dini törenlerin yapıldığı ve höyükle bağlantılı kutsal kabul edilen alanlardan olduğu tahmin ediliyor.

9-Çankırı Kalesi

Hititler tarafından şehrin kuzeyinde küçük bir tepe üzerine inşa edilen kale; Bizans, Roma Danişment, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine de ev sahipliği yapmıştır. Surları moloz taş ve tuğla karışımı ile yapılan kalenin yüksekliği ise 730 metredir. Geçmişte yerleşim yeri olarak kullanılan kaleden günümüze sadece birkaç sur kalıntısı kalmıştır. Çevre düzenlemesi projeleriyle ziyaretçi sayısı arttırılan kale, şehrin en çok ilgi gören yerlerindendir.

10-Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü

Melan Çayı’nın üzerinde kurulmuş, yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen tarihi köprünün Bayramören halkı tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Köprü özellikle vadinin iki yakasını birbirine bağlaması, yayalar ve hayvanların geçişleri için bir geçit oluşturmasıyla önemli bir yere sahip. 3,90 metre genişliğinde ve 40,40 metre uzunluğunda olan köprü düzgün kesme taş malzemelerle örülerek üç ayak üzerine keresteler yardımıyla yapılmıştır.

Siz de ülkemizin tarihi şehirlerinden olan, büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış Çankırı’yı keşfetmek isterseniz, sitemizden Çankırı’ya otobüs biletleri seçeneklerimizi karşılaştırarak, size en uygun bileti alıp yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz.Neolitik Devirden (M.Ö.7000-5000) beri yerleşim yeri olan Çankırı; Osmanlı, Frig, Pers, Bizans, Candaroğlu, Hitit, Kimmer, Büyük İskender, Selçuklu ve  Roma dönemlerini yaşamıştır. Şanlı bir tarihe şahit olmuş Çankırı’ya yolunuz düştüğünde mutlaka görmeniz gereken yerlerin ilk sırasında;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder