Sayfalar

25 Nisan 2018 Çarşamba

Çanakkale Mutlak Gezip Görülecek Yerleri Tarihi Mekanları!

Çanakkale, tarihi öneminin yanı sıra doğal ve kültürel güzellikleri ile de herkesin ziyaret etmesi ve keşfetmesi gereken şehirlerimiz arasında bulunuyor.Şehirde geçmişin izleri şehitliklerde ve cephelerde hala yaşatılmaktadır. Çanakkale, her Türk gencinin mutlaka ziyaret etmesi ve o topraklardaki manevi hissiyatı alarak güç bulması gereken önemli toprakların başında gelmektedir.

Ülkemizin kurtuluşunda en önemli mücadelelerin verildiği Çanakkale, büyük bir kahramanlığa ev sahipliği yapmıştır. Hazırladığımız Çanakkale gezilecek yerler yazısında şehrin görülmesi gereken önemli noktalarını listelemeye çalıştık. Dilerseniz sizi bu özel şehrin görülmesi gereken yerleriyle ilgili bilgilerle ve fotoğraflarla baş başa bırakalım…

Çanakkale Gezilecek Yerler

1. Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

1960 yılında açılan Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı, 1915 yılında Çanakkale Savaşlarında hayatını kaybeden Mehmetçikler adına yapılmıştır. Gelibolu Yarımadası Milli Parkı içinde bulunan anıt, bölgenin en önemli ziyaret noktalarının başında gelmektedir.

2. Truva Antik Kenti ve Geyikli

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Truva Antik Kenti’nin tarihi M.Ö 3 binli yıllara kadar dayanmaktadır. Tarihte önemli bir yere sahip olan Truva Atı’nın da bulunduğu antik kent, Çanakkale’nin Geyikli beldesinde yer alıyor. Kenti ziyaret etmeye geldiğinizde kendine münhasır havası ve sakinliği ile insanda dinginlik hissi uyandıran Geyikli’de biraz vakit geçirebilir ve keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

3. Aynalı Çarşı

Çanakkale’nin tarihi yerleri arasında önemli bir yere sahip olan ve 1890 yılında inşa edilen Aynalı Çarşı, Çanakkale Savaşları sırasında büyük hasar almıştır. Çarşı, o dönemlerde o kadar meşhurdur ki Çanakkale türkülerine dahi konu olmuştur. Çarşının isminin aynalı olmasının ise o zamanlar çarşıda “ayna” ismi verilen at gözlüklerinin satılmasından geldiği rivayet edilmektedir. Çarşı 1960 yılında restore edilerek hasarlı görünümünde kurtulmuştur. Günümüzde çarşıda çeşitli hediyelik eşyalar satan dükkanlar bulunmaktadır.

4. Çanakkale Şehir Merkezi

Tarihi bir dokuya sahip olan Çanakkale şehir merkezi, hem alışveriş yapıp bir şeyler yemek hem de gezmek için vakit geçirilmesi gereken bir yer. Konaklamak için de burası şehirdeki en ideal yerlerin başında geliyor.

Çanakkale konaklama seçenekleri için .... Çanakkale’de nerede kalınır? Çanakkale Otel tavsiyeleri

5. Kilitbahir

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kilitbahir, İstanbul kuşatması sırasında Bizans’a yardım götürülmesini engellemek amacıyla yaptırılmıştır. Gelibolu bölgesinde bulunan bu köyü ve köyde bulunan kaleyi ziyaret etmenizi öneriyoruz.

6. Conkbayırı

Mustafa Kemal’in taarruz emrini verdiği ve Çanakkale Savaşı’nın en önemli anlarına tanıklık ettiği Conkbayırı, taşıdığı manevi anlam nedeniyle Çanakkale gezilecek yerler listenizde kesinlikle yer alması gereken önemli bir ziyaret noktası.

7. Çanakkale Deniz Müzesi

İçinde Nusret Mayın Gemisi’nin bir maketini de bulunduran Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale’nin müzeleri arasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Çimenlik Kalesi içinde bulunan müze içinde kütüphane, hediyelik eşya dükkanı ve fotoğraf galerisi de bulunmaktadır.

8. Assos

Ayvacık ilçesine bağlı Assos, bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Assos’ta bulunan Assos Antik Kenti ise bölgede görmeniz gereken önemli yerlerin başında gelmektedir.

9. Arkeoloji Müzesi

Çanakkale bölgesindeki tarihi kalıntıların sergilendiği Arkeoloji Müzesi’nde özellikle Assos ve Truva bölgelerinden çıkarılan tarihi kalıntılar sergilenmektedir.

10. 57. Piyade Alayı Şehitliği

Yarbay Hüseyin Avni Bey’in komutasındaki 57. Piyade Alayı’nın Çanakkale Savaşı için önemli çok büyüktür. Büyük bir mücadele örneği gösteren alay, 627 şehit vermiştir. Bu şehitler anısına 1992 yılında açılan şehitlik ise Çanakkale’de en çok ziyaret edilen noktalar arasında bulunmaktadır.

11. Gökçeada

Muhteşem doğası, etkileyici plajları ve huzur veren ortamı ile Gökçeada, denizin keyfini çıkarmak isteyenlerin Çanakkale’ye geldiklerinde yönünü çevirmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

12. Bozcaada

Üzüm bağlarının içinde kaybolmak, denizin üstündeki güneşin batışındaki muhteşem manzaraya tanıklık etmek ve çok daha fazlası için Bozcaada’yı mutlaka listenize dahil etmenizi öneriyoruz.

13. Seramik Müzesi

Çanakkale deyince akla şeylerden biri de tabi ki seramik. Eskiden hamam olan bir binada ziyaretçilerini ağırlayan Seramik Müzesi, bölgedeki seramik sanatıyla ilgili gelişimi gözlemleyebileceğiniz ve atölyede seramik yapımını tecrübe edebileceğiniz bir müze. Müzeye giriş ücretsiz.

14. 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi

Tarihçi Ahmet Uslu’ya ait kişisel bir müze olan Savaş Malzemeleri Müzesi, Eceabat’ın Seddülbahir Köyü’nde bulunuyor. Bu küçük müzede Çanakkale Savaşı esnasında kullanılan pek çok farklı nesneyi inceleme fırsatı yakalayabiliyorsunuz.

15. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

1973 yılında milli park statüsüne alınan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı oldukça geniş bir alana yayılmış ve her karışı vatan sevdasıyla cephede savaşan askerlerin kanıyla sulanmış kutsal bir mekan. Burayı ziyaret ettiğinizde bölgenin manevi ağırlığını siz de hissedeceksiniz. Parkı rehber eşliğinde gezmenin faydalı olacağını söylemeliyiz.

16. Saat Kulesi

1897 yılında inşa edilen Saat Kulesi, Çanakkale’nin en merkezi noktasında şehrin simgelerinden biri olarak kabul ediliyor. 5 katlı kulenin 4. katında bir saat ve en altta bir çeşme bulunmaktadır.

17. Kordon

Çanakkale’ye gelmişken Kordon boyunca yürüyüş yapmanın ve bir çay bahçesinde oturup demli bir çayın tadını çıkarmanızı öneriyoruz. Eğer bunu Çanakkale gezinize başlamadan önce yaparsanız sizin için büyük bir enerji kaynağı, gezinizin sonunda yaparsanız da yorgunluğunuzu kolay bir şekilde atacağınız hoş bir dinlenme molası olacaktır.

18. Kazdağı Milli Parkı

Eğer doğa aşığı bir gezgin iseniz, kamp, doğa yürüyüşü gibi etkinlikler sizin için çok cazipse Çanakkale gezisi sırasında ülkemizin oksijen deposu Kazdağı Milli Parkı’nı ziyaret etmenizi öneriyoruz.