Sayfalar

30 Ekim 2018 Salı

İstanbul Deniz Müzesi Hakkında Bilgiler Nerede, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Ulaşım

Müze ilk olarak 1897 yılında II. Abdülhamid’in izniyle küçük bir binada “Müze ve Kütüphane İdaresi” olarak hizmet vermiştir. Müze içindeki eserler II. Dünya Savaşı sırasında zarar görmemeleri için Anadolu’ya taşınmıştır. İstanbul Deniz Müzesi çeşitli binalarda hizmet vermeye devam ettikten sonra 1961 yılında günümüzdeki binasına taşınmıştır.

İstanbul Deniz Müzesi ülkemizde bu alanda hizmet veren en büyük ve kapsamlı müzelerden biri olma özelliğini taşıyor. Müze almış olduğu Mükemmellik Sertifikası ve Carte Del Mare ödülleri ile dünya genelinde de önemli müzelerden biri olduğunu kanıtlamıştır. Müze aynı zamanda ülkemizdeki ilk askeri müze unvanına da sahip olması ile de dikkat çekmektedir.

Müzenin bugünkü binası için 2005 yılında bir tasarım yarışması düzenlenerek 2008 yılında yenilenme çalışmaları için düğmeye basılmıştır. 3 katlı ana sergi binasında hizmet veren müze geçtiğimiz yıllarda önemli bir restorasyon çalışmasının ardından 4 Ekim 2013 tarihinde ziyarete açılarak pek çok kişiyi ağırlamıştır.

Binada şu anda 4 ana salon ve 17 adet sergi salonu hizmet vermektedir. İstanbul Deniz Müzesi günümüzde kalıcı koleksiyonların yanı sıra pek çok süreli sergiye ev sahipliği yaparak sanata büyük katkılarda bulunmaktadır. Müzenin sadece sergilere değil çok önemli konser etkinlikleri ile de sıklıkla gündeme gelmesi müzikseverlerin de burayı sıklıkla ziyaret etmesini sağlamaktadır.

Müze gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonucunda 2013 yılında ziyarete açılmıştır.Müze içinde yeme içme ihtiyaçlarına karşılık vermek amacıyla hizmet veren Bord Cafetarya zengin menüsü ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Bunun yanı sıra müze içinde bulunan müze mağazası ise ziyaretçilere denizcilikle ilgili pek çok dergiyi ve kitabı ya da hediyelik eşyayı satın alma imkanı tanıyor. Hediyelik eşya reyonu pazartesi ve salı günü dışındaki günler ziyaret edilebilmektedir.

İstanbul Deniz Müzesi, sadece yetişkinler için değil çocuklar için de İstanbul’da mutlaka görülmesi yerler arasında bulunuyor. Müzeyi ziyaret çocuklar deniz ve denizcilik ile ilgili pek çok önemli bilgiyi edinerek dolu dolu bir müze ziyareti gerçekleştirebiliyor.

2- İstanbul Deniz Müzesi’nin Bölümleri

20 bin civarında eserin sergilendiği İstanbul Deniz Müzesi ülkemizde açılmış olan ilk deniz müzesi olma özelliği ile de ayrı bir öneme sahiptir. Müze içindeki bölümlerde çok önemli koleksiyonlar ziyaretçilerin büyük beğenisini kazanmaktadır. Müze aynı zamanda ziyaret edenlere Türklerin denizcilik alanında ne denli başarılı olduğunu ve bu alanda söz sahibi olduğunu göstermektedir.

Atatürk’e Ait Eşyalar

İstanbul Deniz Muzesi Ertugrul Yati, Atatürk’ün Ertuğrul Yatı’nda kaldığı kamara
Müzenin bu bölümünde ziyaretçiler Atatürk’ün denizcilikle ilgilendiği pek çok önemli eşyayı inceleme fırsatını yakalamaktadır. Atatürk’ün Ertuğrul Yatı’nda ve Savarona Yatı’nda kullandığı eşyaların yanı sıra içlerinde Atatürk’ün ölüm raporunun da yer aldığı çok önemli belgeler de ziyaretçiler tarafından incelenebilmektedir. İstanbul Deniz Müzesi içindeki bu bölümün ziyaretçileri en çok etkileyen yerlerin başında geldiğini belirtmeliyiz.

Tarihi Kayıklar

İstanbul Deniz Muzesi Tarihi Kayiklar

Tarihi Kayıklar galerisi müzenin en önemli bölümlerinden birini oluşturuyor. Bu bölümde Atatürk tarafından kullanılan sandallar ve filikalar büyük ilgi görmektedir. Buraya gelenler aynı zamanda dünyanın en eski kayıklarından biri olan Tarihi Kadırga’yı, hanedan üyeleri tarafından kullanılan çeşitli kayıkları ve daha birçok tarihten önemli kayığı da görebilmektedir.

Ahşap Eserler

İstanbul Deniz Muzesi ahsap eserler gemi baslari, Bu bölümdeki gemi başları hayli ilgi çekicidir
Ahşap eserler bölümünde denizcilikle ilgili pek çok önemli ahşap ürünü inceleyebiliyorsunuz. Burada gemi modellerini inceleyebilir, arma ve tuğralardaki incelikleri görme fırsatını yakalayabilirsiniz. Gemilerin başlarındaki figürler de bölümdeki ilgi çeken nesneler arasında bulunuyor. Gemi isim levhaları ve gemilerde kullanılan çeşitli mobilyalar da gene bu bölümde sergilenmektedir.

Metal Eserler

Metal Eserler Bölümü

Denizcilikte pek çok metal nesneler kullanılmaktadır. İşte bu koleksiyonda bu nesnelerin birçoğunu görebiliyorsunuz. Bu nesneler arasında sayabileceğimiz madalyalar, damgalar, paralar, silahlar, fenerler, saatler ve daha birçok nesne müzenin bu önemli bölümünde sergilenmektedir.

Tekstil-Dokuma Eserler

İstanbul Deniz Muzesi tekstil dokuma eserler, Bu bölümde pek çok sancağı inceleyebilirsiniz
Bu bölümde Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine kadar denizcilerin giymiş olduğu üniformalar, üniformalarda kullanılan çeşitli aksesuarlar, sancaklar ve denizcilikle ilgili halılar sergilenmektedir.

Kağıt Eserler

İstanbul Deniz Muzesi Kagit Eserler, Kağıt Eserler koleksiyonundan bir fotoğraf
Müzenin arşiv olarak nitelendirebileceğimiz bu bölümünde tarihin tozlu raflarında dolaşmak deyimini adeta yaşıyorsunuz. Bölüm içinde gezerken geçmişten günümüzde denizcilik tarihine yön vermiş pek çok önemli belgenin bu bölümde bulunduğunu göreceksiniz. Bölüm içinde el yazması eserlerin yanı sıra fermanlar, beratlar ve çok önemli fotoğraflar yer almaktadır.

Taş Eserler

İstanbul Deniz Muzesi Tas Eserler
Taş Eserler Bölümü

İstanbul Deniz Müzesi içinde bulunan Taş Eseler bölümünde özellikle pek çok farklı bölgeye ait “amforalar” dikkat çekmektedir. Çeşitli taş baskılarla mezar taşları ve kitabeler de bu bölümde sergilenmektedir.

Plastik Sanat Eserleri

İstanbul Deniz Muzesi Plastik Sanatlar
Plastik Sanat Eserleri bölümünden bir suluboya çalışması
Plastik Sanat Eserleri bölümünde denizcilikle ilgili pek çok tablo ziyaretçiler tarafından görülebilmektedir. Bölüm içerisinde yağlıboya, suluboya ve karakalem teknikleriyle çizilmiş birçok eser sergilenmektedir. Aynı zamanda Türk denizcilik tarihinde önemli olaylara ait gravür çalışmaları da gene bu bölümde görülebilmektedir.

3- İstanbul Deniz Müzesi Ziyaret Saatleri

İstanbul Deniz Müzesi hafta içi 09:00-17:00 saatleri arasında; hafta sonu ise 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müzeye son girişler ise hafta içinde 16:00; hafta sonunda 17:00 saatine kadar gerçekleştirilebilmektedir.

İstanbul Deniz Müzesi pazartesi günleri ile yılbaşı ve dini bayramların ilk günü ziyarete kapalı tutulmaktadır. Ziyaretinizi planlarken müzenin kapalı olduğu günlere ve ziyaret saatlerine dikkat etmeniz faydanıza olacaktır.

4- İstanbul Deniz Müzesi Giriş Ücreti 2018

Müzeyi öğrenciler ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmektedir.
İstanbul Deniz Müzesi için 2018 yılı için geçerli olan fiyatlara göre yetişkinlerden 8,5 ₺ ücret alınırken öğrenciler müzeyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmektedir. Müze içinde fotoğraf çekimi için 17 ₺, video çekimi için ise 34 tl ücret talep edilmektedir.

Müze içinde Türkçe, Almanca, Japonca, İngilizce, İspanyolca, Arapça dillerinde sesli rehber hizmeti verilmektedir. Eğer sesli rehberden faydalanmak isterseniz bunun için de 21,5 ₺ ücret ödemeniz gerekmektedir.

5- İstanbul Deniz Müzesi Ulaşım Bilgileri

İstanbul Deniz Müzesi şehrin en merkezi semtlerinden biri olan Beşiktaş’ta bulunuyor. Müze Beşiktaş İskelesi’ne yürüme mesafesinde olduğundan buraya özellikle Anadolu Yakası’ndan gelmeyi planlayanlar Beşiktaş’a gelen vapur seferlerini değerlendirebilir. Bunun yanı sıra metrobüsle Zincirlikuyu durağında inip Beşiktaş dolmuşlarına binebilir, Bağcılar-Kabataş tramvay hattıyla Kabataş’tan 15-20 dakika yürüyerek de müzeye ulaşabilirsiniz.

Müzeye özel aracınızla gelecekseniz alternatif yollar ve konum bilgisi için aşağıda
paylaştığımız haritayı inceleyebilirsiniz;




Bu arada müzeyi ziyarete geldiğinizde Yıldız Sarayı, Yıldız Parkı gibi müzeye çok yakın konumda bulunan önemli noktaları ziyaret edebilirsiniz. Böylece gününüzü çok keyifli bir Beşiktaş turu yaparak geçirebilirsiniz. İstanbul’da görülmesi gereken yerler hakkında daha detaylı bilgiler için İstanbul gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.

İstanbul Deniz Müzesi ile ilgili aklınıza takılan soruları, mekan kiralama, fotoğraf çekme ile ilgili konuları 0 (212) 327 43 45-46 numaralı telefonlardan müzeye ulaşarak sorabilirsiniz. Ücret güncellemeleri, ziyaret saati değişiklikleri gibi konular için müzenin sitesini takip edebilirsiniz. Gezinizin ardından müze ilgili yorumlarınızı ise yazımızın sonundaki yorum kısmına yazabilir, müzeyi ziyaret etmeyi planlayanlara yol gösterme şansına sahip olabilirsiniz

25 Nisan 2018 Çarşamba

Çanakkale Mutlak Gezip Görülecek Yerleri Tarihi Mekanları!

Çanakkale, tarihi öneminin yanı sıra doğal ve kültürel güzellikleri ile de herkesin ziyaret etmesi ve keşfetmesi gereken şehirlerimiz arasında bulunuyor.Şehirde geçmişin izleri şehitliklerde ve cephelerde hala yaşatılmaktadır. Çanakkale, her Türk gencinin mutlaka ziyaret etmesi ve o topraklardaki manevi hissiyatı alarak güç bulması gereken önemli toprakların başında gelmektedir.

Ülkemizin kurtuluşunda en önemli mücadelelerin verildiği Çanakkale, büyük bir kahramanlığa ev sahipliği yapmıştır. Hazırladığımız Çanakkale gezilecek yerler yazısında şehrin görülmesi gereken önemli noktalarını listelemeye çalıştık. Dilerseniz sizi bu özel şehrin görülmesi gereken yerleriyle ilgili bilgilerle ve fotoğraflarla baş başa bırakalım…

Çanakkale Gezilecek Yerler

1. Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

1960 yılında açılan Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı, 1915 yılında Çanakkale Savaşlarında hayatını kaybeden Mehmetçikler adına yapılmıştır. Gelibolu Yarımadası Milli Parkı içinde bulunan anıt, bölgenin en önemli ziyaret noktalarının başında gelmektedir.

2. Truva Antik Kenti ve Geyikli

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Truva Antik Kenti’nin tarihi M.Ö 3 binli yıllara kadar dayanmaktadır. Tarihte önemli bir yere sahip olan Truva Atı’nın da bulunduğu antik kent, Çanakkale’nin Geyikli beldesinde yer alıyor. Kenti ziyaret etmeye geldiğinizde kendine münhasır havası ve sakinliği ile insanda dinginlik hissi uyandıran Geyikli’de biraz vakit geçirebilir ve keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

3. Aynalı Çarşı

Çanakkale’nin tarihi yerleri arasında önemli bir yere sahip olan ve 1890 yılında inşa edilen Aynalı Çarşı, Çanakkale Savaşları sırasında büyük hasar almıştır. Çarşı, o dönemlerde o kadar meşhurdur ki Çanakkale türkülerine dahi konu olmuştur. Çarşının isminin aynalı olmasının ise o zamanlar çarşıda “ayna” ismi verilen at gözlüklerinin satılmasından geldiği rivayet edilmektedir. Çarşı 1960 yılında restore edilerek hasarlı görünümünde kurtulmuştur. Günümüzde çarşıda çeşitli hediyelik eşyalar satan dükkanlar bulunmaktadır.

4. Çanakkale Şehir Merkezi

Tarihi bir dokuya sahip olan Çanakkale şehir merkezi, hem alışveriş yapıp bir şeyler yemek hem de gezmek için vakit geçirilmesi gereken bir yer. Konaklamak için de burası şehirdeki en ideal yerlerin başında geliyor.

Çanakkale konaklama seçenekleri için .... Çanakkale’de nerede kalınır? Çanakkale Otel tavsiyeleri

5. Kilitbahir

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kilitbahir, İstanbul kuşatması sırasında Bizans’a yardım götürülmesini engellemek amacıyla yaptırılmıştır. Gelibolu bölgesinde bulunan bu köyü ve köyde bulunan kaleyi ziyaret etmenizi öneriyoruz.

6. Conkbayırı

Mustafa Kemal’in taarruz emrini verdiği ve Çanakkale Savaşı’nın en önemli anlarına tanıklık ettiği Conkbayırı, taşıdığı manevi anlam nedeniyle Çanakkale gezilecek yerler listenizde kesinlikle yer alması gereken önemli bir ziyaret noktası.

7. Çanakkale Deniz Müzesi

İçinde Nusret Mayın Gemisi’nin bir maketini de bulunduran Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale’nin müzeleri arasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Çimenlik Kalesi içinde bulunan müze içinde kütüphane, hediyelik eşya dükkanı ve fotoğraf galerisi de bulunmaktadır.

8. Assos

Ayvacık ilçesine bağlı Assos, bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Assos’ta bulunan Assos Antik Kenti ise bölgede görmeniz gereken önemli yerlerin başında gelmektedir.

9. Arkeoloji Müzesi

Çanakkale bölgesindeki tarihi kalıntıların sergilendiği Arkeoloji Müzesi’nde özellikle Assos ve Truva bölgelerinden çıkarılan tarihi kalıntılar sergilenmektedir.

10. 57. Piyade Alayı Şehitliği

Yarbay Hüseyin Avni Bey’in komutasındaki 57. Piyade Alayı’nın Çanakkale Savaşı için önemli çok büyüktür. Büyük bir mücadele örneği gösteren alay, 627 şehit vermiştir. Bu şehitler anısına 1992 yılında açılan şehitlik ise Çanakkale’de en çok ziyaret edilen noktalar arasında bulunmaktadır.

11. Gökçeada

Muhteşem doğası, etkileyici plajları ve huzur veren ortamı ile Gökçeada, denizin keyfini çıkarmak isteyenlerin Çanakkale’ye geldiklerinde yönünü çevirmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

12. Bozcaada

Üzüm bağlarının içinde kaybolmak, denizin üstündeki güneşin batışındaki muhteşem manzaraya tanıklık etmek ve çok daha fazlası için Bozcaada’yı mutlaka listenize dahil etmenizi öneriyoruz.

13. Seramik Müzesi

Çanakkale deyince akla şeylerden biri de tabi ki seramik. Eskiden hamam olan bir binada ziyaretçilerini ağırlayan Seramik Müzesi, bölgedeki seramik sanatıyla ilgili gelişimi gözlemleyebileceğiniz ve atölyede seramik yapımını tecrübe edebileceğiniz bir müze. Müzeye giriş ücretsiz.

14. 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi

Tarihçi Ahmet Uslu’ya ait kişisel bir müze olan Savaş Malzemeleri Müzesi, Eceabat’ın Seddülbahir Köyü’nde bulunuyor. Bu küçük müzede Çanakkale Savaşı esnasında kullanılan pek çok farklı nesneyi inceleme fırsatı yakalayabiliyorsunuz.

15. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

1973 yılında milli park statüsüne alınan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı oldukça geniş bir alana yayılmış ve her karışı vatan sevdasıyla cephede savaşan askerlerin kanıyla sulanmış kutsal bir mekan. Burayı ziyaret ettiğinizde bölgenin manevi ağırlığını siz de hissedeceksiniz. Parkı rehber eşliğinde gezmenin faydalı olacağını söylemeliyiz.

16. Saat Kulesi

1897 yılında inşa edilen Saat Kulesi, Çanakkale’nin en merkezi noktasında şehrin simgelerinden biri olarak kabul ediliyor. 5 katlı kulenin 4. katında bir saat ve en altta bir çeşme bulunmaktadır.

17. Kordon

Çanakkale’ye gelmişken Kordon boyunca yürüyüş yapmanın ve bir çay bahçesinde oturup demli bir çayın tadını çıkarmanızı öneriyoruz. Eğer bunu Çanakkale gezinize başlamadan önce yaparsanız sizin için büyük bir enerji kaynağı, gezinizin sonunda yaparsanız da yorgunluğunuzu kolay bir şekilde atacağınız hoş bir dinlenme molası olacaktır.

18. Kazdağı Milli Parkı

Eğer doğa aşığı bir gezgin iseniz, kamp, doğa yürüyüşü gibi etkinlikler sizin için çok cazipse Çanakkale gezisi sırasında ülkemizin oksijen deposu Kazdağı Milli Parkı’nı ziyaret etmenizi öneriyoruz.