Sayfalar

3 Ağustos 2017 Perşembe

Çankırı’da Mutlak Görülmesi Gereken Tarihi Yerler Mekanlar

1-Çankırı Müzesi

16 Mayıs 1972’de kurulan Çankırı Müzesi, 100. yıl Kültür Merkezi Binası’nın yapılmasıyla oraya taşınarak, 1981 yılından beri hizmet vermektedir. 1283 adet etnografik, 2485 adet arkeolojik ve 16171 adet sikke olmak üzere toplam 19939 adet eseri bulunan müzede; Kalkalotik, Neolotik, Frig, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı, Eski Tunç dönemlerine ait eserler teşkil ediliyor. Ayrıca müzenin bir bölümünde de Paleontoloji seksiyonu yer alıyor. Ancak müze şu an tadilat nedeniyle hizmete kapalı.

Müzeyi ücretsiz olarak yaz ve kış aylarında 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

2-Tuz Mağarası

Çankırı merkeze 20 km. uzaklıkta bulunan Tuz Mağarası, Hititler Döneminden beri işletildiği tahmin edilen tuz yataklarıyla ülkemizdeki en büyük ve önemli kaya tuzu rezervine sahip. Tuzdan sarkıt ve dikitlerin de bulunduğu mağarada üretilen kaya tuzu şehirdeki tuz fabrikalarında işlenerek, sofra ve sanayi tuzu olarak ülke genelinde satışa sunuluyor. Ayrıca tuz elde etmek için açılan oyukların oluşturduğu mağara adeta modern karayolu görünümünde olmasıyla dikkat çekiyor.

Birçok galerinin de bulunduğu mağaranın çeşitli dönemlere ait heykel ve rölyeflerin yer alacağı “Kristal Art Galeri” projesiyle turizm sektörüne kazandırılması amaçlanıyor ve bu doğrultuda tuz heykeller de burada teşkil ediliyor. Ayrıca sabit ısısı ve nem değerleriyle astım hastaları için de yararlı bir ortama sahip olan mağaranın sağlık turizmine kazandırılmasına yönelikde projeler yürütülüyor.

 3-Koca Meşe

Çankırı merkeze 27 kilometre mesafedeki Yapraklı ilçesine bağlı Karacaözü Köyü’nde bulunan ve koruma altına alınan meşe ağacının 500 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Dünyanın en yaşlı meşelerinden olan ağacın gölge alanı 256 metrekare ve çapı 12,20 metredir. Ayrıca ağaç 2006 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

4-Buğday Pazarı Medresesi

Mustafa Hazım Efendi tarafından 1700 yıllarının sonuna doğru yaptırılan Buğday Pazarı Medresesi, şehrin en önemli yerleri arasında bulunuyor. Bir zamanlar un deposu olarak da kullanılan medrese günümüzde ise hediyelik eşyaların satıldığı ve el sanatlarının teşkil edildiği bir yapı olarak kullanılıyor. Ayrıca satılan hediyelik eşyaların çoğu kaya tuzundan yapılıyor.

5-Kırkpınar Yaylası

Çankırı’nın Emir Gazi Tepesi yamacında bulunan, şehre 70 kilometre, Ilgaz’a ise 22 kilometre mesafede bulunan Kırkpınar Yaylası, ülkemizin en güzel yaylarından birini teşkil ediyor. Pek çok çiçek türünün bulunduğu yaylada sıcacık yaz günlerinde bile bahar havasını hissedeceksiniz. Ayrıca yayla piknik ve daha birçok etkinlik için de oldukça elverişli bir alan.

6-Ilgaz Kayak Merkezi

Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda yer alan Ilgaz Kayak Merkezi’nde 2 adet kayak pisti ve 3 adet konaklama yeri bulunuyor. Sezonu Aralık ve Nisan ayları aralığında olan kayak merkezinde dilerseniz gece bile kayak yapma imkanınız var.

7-Sakaeli Kaya Mezarları

Roma ve Bizans Dönemlerine ait, her bölümünün genişliği ve yüksekliği farklı olan Sakaeli Kaya Mezarları, geçmişte yöre halkı tarafından farklı amaçlar için kullanılmış bir alandır. Ayrıca kaya mezarları turizm bakımından şehirdeki en önemli alanlardan.

8-Cendere (Salman) 

Höyük Cendere Höyük; Ilgaz’ın güneydoğusunda, Çankırı-Kastamonu karayolunun kenarında yer alan Cendere Köyün’dedir. Alanda kaya mezarları, insan eliyle oyulmuş mağaralar ve kaya kilisesi olduğu tahmin edilen tapınaklar ve amacı tam olarak belirnememiş oyuklar bulunuyor. Bölgedeki anıtsal yapılar ise Devrez Çayı’nın güneyinde yüksekçe ve kayalık olan bir tepenin doğuya bakan yamaçlarında yer alıyor. Ayrıca alanın dini törenlerin yapıldığı ve höyükle bağlantılı kutsal kabul edilen alanlardan olduğu tahmin ediliyor.

9-Çankırı Kalesi

Hititler tarafından şehrin kuzeyinde küçük bir tepe üzerine inşa edilen kale; Bizans, Roma Danişment, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine de ev sahipliği yapmıştır. Surları moloz taş ve tuğla karışımı ile yapılan kalenin yüksekliği ise 730 metredir. Geçmişte yerleşim yeri olarak kullanılan kaleden günümüze sadece birkaç sur kalıntısı kalmıştır. Çevre düzenlemesi projeleriyle ziyaretçi sayısı arttırılan kale, şehrin en çok ilgi gören yerlerindendir.

10-Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü

Melan Çayı’nın üzerinde kurulmuş, yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen tarihi köprünün Bayramören halkı tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Köprü özellikle vadinin iki yakasını birbirine bağlaması, yayalar ve hayvanların geçişleri için bir geçit oluşturmasıyla önemli bir yere sahip. 3,90 metre genişliğinde ve 40,40 metre uzunluğunda olan köprü düzgün kesme taş malzemelerle örülerek üç ayak üzerine keresteler yardımıyla yapılmıştır.

Siz de ülkemizin tarihi şehirlerinden olan, büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış Çankırı’yı keşfetmek isterseniz, sitemizden Çankırı’ya otobüs biletleri seçeneklerimizi karşılaştırarak, size en uygun bileti alıp yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz.Neolitik Devirden (M.Ö.7000-5000) beri yerleşim yeri olan Çankırı; Osmanlı, Frig, Pers, Bizans, Candaroğlu, Hitit, Kimmer, Büyük İskender, Selçuklu ve  Roma dönemlerini yaşamıştır. Şanlı bir tarihe şahit olmuş Çankırı’ya yolunuz düştüğünde mutlaka görmeniz gereken yerlerin ilk sırasında;

Çorum’un Birbirinden Renkli Festivalleri

En eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış, arkeolojik eserler zengini Çorum, birçok etkinliğe de imza atıyor. Şehrin en renkli festivallerinin ilk sırasında;

1-Çorum Kitap, Kültür ve El Sanatları Günleri

Yer ve Tarih: Çorum, 15-30 Mayıs

2-Boğazkale Bükme Kültür Etkinlikleri

Yer ve Tarih: Boğazkale, 14 Haziran

3-Festivaller ve Şenlikler

Yer ve Tarih: Sungurlu, Haziran ve Ekim Ayı

4-Karakucak Yağlı Güreş ve Şenlikleri

Yer ve Tarih: Sungurlu, Haziran ve Ekim Ayı

5-Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali

Yer ve Tarih: Merkez, 22-26 Temmuz

6-Geleneksel Oğuzlar Altınkoz Kültür-Sanat Etkinlikleri Doğa ve Su Sporları Festivali

Yer ve Tarih: Oğuzlar, 2-4 Eylül

7-Dodurga Karakucak Güreşleri ve Kültür Şenlikleri

Yer ve Tarih: Dodurga, 4-5 Eylül

8-Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali

Yer ve Tarih: Osmancık, Ekim Ayının 1. Haftası

9-IV. Ortaköy Şapinuva İncesu Kanyonu Kültür Tanıtım Etkinlikleri Festivali

Yer ve Tarih: Çorum, 24-25 Ekim

10-Kargı Panayırı

Yer ve Tarih: Kargı, 26 Ekim-1 Kasım

Festivallerin içeriğiyle ilgili içeriklere en kısa zamanda ulaşıp, bilgilerinize sunacağız. Bunun için Çorum’la ilgili yazılarımızı takip etmeye devam edebilirsiniz.

Siz de tarihi ve kültürüyle zengin Çorum‘a seyahat etmek ve şehrin ruhunu yansıtan coşkulu festivallerine katılmak isterseniz, sitemizden ucuz otobüs biletlerini sorgulatarak, size en uygun bileti alıp yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Hatay’da Gezilecek Yerler ve Tarihi Mekanlar ve Müzeler

1) Payas Kalesi

Cenevizlilerin yaptığı Payas Kalesi, Cenevizlilerden sonra da şehirde yer alan diğer medeniyetler tarafından kullanılmış. Kutsal hac yolları üzerindeki kale, hacca giden Hristiyanları korumakla görevi tapınak şövalyelerine aitmiş. Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında Osmanlı’nın egemenliğine giren Payas Kalesi, Kıbrıs‘ın fethinde de önemli bir rol oynamış. Yolunuz Hatay’a düşerse, şehrin tarihini hissedebilmek için Payas Kalesi’ne mutlaka uğrayın

2) Aziz Simeon Manastırı

Aziz Simeon Manastırı, mimari ve tarihi değerinin yanı sıra, hikayesiyle de oldukça dikkat çekiyor. Depremde ailesini kaybeden Simeon, kendini Hristiyanlığa adıyor. Ünlü filozof Diyojen’in hayatını bir fıçı içinde geçirmesi gibi, Simeon da tanrıya yakın olmak için bir sütün inşa ediyor ve hayatına bu sütün üzerinde devam ediyor. Zamanla Simeon’un müritleri oluşuyor ve onlar da bu akıma katılarak stillitler tarikatını kuruyor. Aziz Simeon’un ölümünden sonra müritleri tarafından yapılan manastırın ve Simeon’un üzerinde durduğu sütunun kalıntılarını günümüzde ziyaretçilerini ağırlamayı devam ediyor.

3) Vespasianus ve Titus Tüneli

Vespasianus ve Titus Tüneli, doğa ve insanoğlunun el ele vererek gerçekleştirdiği ender yapılardan biri. Tünel, Roma İmparatoru Vespasianus’un isteği üzerine, sel baskınlarını önlemek amacıyla yapılmaya başlanmış. Tünelin yapımı sırasında hayatını kaybeden imparatorun yerine, oğlu Titüs geçmiş. Bu nedenle tünel “Vespasianus ve Titus Tüneli” olarak anılıyor. Tünele girdiğinizde kendinizi, bir macera filmindeymiş gibi hissedeceksiniz.

4) Habibi Neccar Camii

Habibi Neccar Camii de Aziz Simeon Manastırı gibi ilginç bir hikayeye sahip. Hristiyanlığı yaymak için Kudüs’ten Antakya’ya gelen iki havari şehre huzursuzluk getirdikleri gerekçesiyle halk tarafından katlediliyorlar. Bu olayı öğrenen Habib-ün Neccar dağdaki atölyesini bırakıp şehre iniyor ve havarileri desteklediğini, halkın Hristiyan inancını kabul etmesi gerektiğini söylüyor. Ancak, Habib-ün Neccar da havarilerle aynı kaderi paylaşıyor. Müslümanların Antakya’yı fethettikten sonra buraya Habib-ün Neccar anısına bir cami inşa ediyorlar. Yıllara meydan okuyan Habibi Neccar Camii, Hatay’da yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerden biri.

5) St. Pierre Anıt Müzesi

Dünyanın ilk mağara kilisesi olma özelliğini taşıyan St. Pierre Kilisesi, Hristiyanlık inancı için önemli yapılardan biri. Öyle ki kilise, 1963 yılında Papa VI. Paul tarafından hac yeri olarak ilan edildi. Ayrıca kilisenin, Hz. İsa’ya inanların ilk kez burada Hristiyan olarak anıldığına dair bir inanç da var. İçinde Hristiyanlığa dair mozaik ve fresklerin bulunduğu St. Pierre Kilisesi, müze olarak; 15 Nisan / 2 Ekim arasında 08.30-19.00, 3 Ekim / 14 Nisan tarihleri arasında 08.30-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor ve giriş ücreti 15 TL.

6) Hatay Arkeoloji Müzesi

Hatay Arkeoloji Müzesi; dünyanın en zengin ikinci mozaik koleksiyonuna sahiptir. M.Ö. 4. yüz yıla ait mozaiklerin sergilendiği müzenin bu unvana sahip olması şaşırtıcı olmasa gerek. Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait eserlerin yer aldığı arkeoloji müzesi; 15 Nisan / 2 Ekim arasında 08.30-19.00, 3 Ekim / 14 Nisan tarihleri arasında ise 08.30-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor ve giriş ücreti 15 TL. Ziyaret saati ve giriş ücreti ile ilgili güncellemeleri muze.gov.tr adresinden takip edebilirsiniz.

Bir kültür mozaiği olan Hatay; tarih boyunca medeniyetlerin ve dinlerin rekabetine sahne olan bir şehir. Tüm bu tarihi zenginlikleri ve çok daha fazlasını görmek için en hesaplı Hatay uçak biletlerini inceleyebilir, sizin için en uygun uçak biletini satın alabilirsiniz.

Daha ekonomik bir yolculuk için Hatay otobüs bileti sayfamıza göz atabilirsiniz.Medeniyetler şehri Hatay, tarihi yapılarıyla göz kamaştırıyor. Hatay, yalnızca geçmişte değil; günümüzde de farklı kültüre sahip insanların bir arada yaşadığı bir şehir. Tarih boyunca bu özelliğini koruyan şehirde, birçok kültür mirası ziyaretçilerini bekliyor.